Om Helark.com

Att samla på en fyrkantig ruta
Postal_Menu_Yellow.png
transparent_pixel.png
transparent_pixel.png

Om Helark.com

På Helark.com publiceras i första hand information om helark, karta, block, souvenirark, posthistoria och tillverkningsmetoder. Det är främst fakta mellan åren 1855 - 1920 som publiceras men till viss del också fakta som sträcker sig ända fram till 1955 då den sista svenska frimärkskartan producerades.

Hur det började

Jag hade nöjet av att växa upp i en samlarfamilj i Skåne, alla mina fyra syskon inklusive mina föräldrar, hade som hobby att samla på något extra fint. Vi samlade bl.a. på frimärken, klistermärken, hockeybilder, bokmärken, mynt och reklampennor. Det fanns fler samlarområden inom familjen och vissa områden var periodvist mer intressanta än andra.

Troligen var det mina två äldre bröder som inspirerade mig till att börja samla på frimärken och som 6-åring ärvde jag ett album fullt med intressanta frimärken från alla möjliga länder i världen. Det blev starten på en livslång kärlek till en liten fyrkantig ruta.

Några år senare anmälde jag och min kompis oss till den lokala frimärksklubben och som nya medlemmar fanns det en hel del frimärken att utforska hos de övriga medlemmarna. Det blev veckans höjdpunkt att få komma till klubben och byta frimärken och lära sig mer om olika samlarområden. Förutom att besöka den lokala frimärksklubben begav vi oss också till Lund för att besöka en välkänd frimärksaffär, där kunde vi sitta i flera timmar och bläddra i alla frimärksalbum.
Vid varje tillfälle hos frimärksklubben avslutades alltid träffarna med en tävling, då lottade man ordningen på vem som skulle få välja ett objekt ur en samling som klubben sammanställt. Min lycka var gjord när mitt namn ropades upp, precis vid rätt tillfälle, och jag valde mitt första helark - "en dansk 5 öring". 
Min första karta